- Nowy

Olej z krokosza, tłoczony na zimno
Olej z krokosza barwierskiego – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania
Właściwości:
Olej z krokosza barwierskiego (Carthamus tinctorius), tłoczony na zimno, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas linolowy (omega-6). Zawiera także witaminę E oraz związki przeciwutleniające. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i jasnożółty kolor.
Najważniejsze właściwości:
• wspomaga zdrowie serca i układu krążenia,
• działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco,
• poprawia kondycję skóry i włosów,
• wspiera metabolizm i trawienie.
Zastosowanie:
• W kuchni: stosowany na zimno do sałatek, dipów, past oraz do pieczywa; nie nadaje się do smażenia ze względu na niską temperaturę dymienia.
• W kosmetyce: nawilża i regeneruje skórę, łagodzi podrażnienia, stosowany w kremach, balsamach i olejkach do ciała.
• W medycynie naturalnej: używany wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia i skóry.
Przeciwwskazania:
• nie zaleca się stosowania u osób uczulonych na rośliny z rodziny astrowatych,
• ostrożność u osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi (może wpływać na jej rozrzedzenie),
• kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować stosowanie z lekarzem.
SKŁADNIKI OLEJU
Olej z krokosza barwierskiego powstaje ze starannie dobranych ziaren, jest to 100% jednoskładnikowy produkt
TŁOCZENIE OLEJU
Proces tłoczenia oleju na zimno odbywa się przy pomocy prasy ślimakowej w temperaturze do 38 stopni Celsjusza i dzięki temu zachowuje swoje wszelkie wartości
TERMIN PRZYDATNOŚCI
Termin przydatności oleju z krokosza od daty wytłoczenia to 6 miesięcy, przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu najlepiej w lodówce
DOSTĘPNOŚĆ I WYSYŁKA
Olej jest zawsze świeży, bo tłoczymy małe ilości i tak jak inne oleje wysyłamy poniedziałek, wtorek, środa, żeby oleje w transporcie nie były przez weekend
pojemności to 100ml 250ml