Olej Orzechowy
Olej orzechowy ma delikatna karmelowa nutę. Jest idealny do sałatek, sosów dressingów.
Olej z orzechów włoskich ma delikatną karmelową nutę. W oleju kryje się bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych obfituje także w witaminy z grupy B oraz witaminy A E i K.
Olej przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu.
Stosowanie oleju z orzechów włoskich przynosi wiele korzyści osobom z problemami ze strony układu trawiennego, usprawnia pracę jelit.
Duża zawartość kwasów omega-3 w oleju przekłada się na łagodzenie stanów zapalnych.
Świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatek, do kapusty kiszonej.
SKŁADNIKI OLEJU
Olej tłoczymy z orzechów pochodzących z polskich sadów znajdujących się w naszych okolicach
TŁOCZENIE OLEJU
Bity olej jest metoda tradycyjna dla naszego regionu. Ziarno orzecha poddaje się rozdrobnieniu, delikatnym nawilżeniu i jest podgrzewane, za pomocą prasy hydraulicznej jest wyciskane. Prasa hydrauliczna pozwala na dokładne ustalenie ciśnienia wyciskania, co pozwala ograniczyć temperaturę wyciskanej miazgi i dodatnio wpływa na smak i zapach oleju. ta metoda wydobywa smak i zapach oleju.
TERMIN PRZYDATNOŚĆI I PRZECHOWYWANIE
Termin przydatności to 6 miesięcy od daty produkcji. Olej należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej w lodówce.
DOSTĘPŃOŚĆ I WYSYŁKA
Olej jest zawsze świeży, ponieważ nie tłoczymy dużych ilości Pojemności to 100ml, 250ml, 500ml
Nasze oleje wysyłamy od poniedziałku do środy tak aby nie spędzały w transporcie weekendów tylko jak najszybciej ocierały do klientów