Olej Lniany Tłoczony na Zimno

7.99 21.99 

Olej lniany jest przebogatym źródłem cennych liganów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (około 60%), Omega-6 i Omega-9.

100ml 250ml 500ml
Wyczyść
Na stanie
brak

Opis

Olej Lniany Tłoczony na Zimno

Wytwarzany przez nas olej lniany tłoczony na zimno powstaje z dokładnie wyselekcjonowanych odmian brązowego lnu. Podczas produkcji tłoczymy go w temperaturze nieprzekraczającej 42°C, dzięki czemu składniki zachowują wszystkie swoje naturalne właściwości. Olej lniany ma złocistą barwę i charakterystyczny lekko orzechowy smak. Należy przechowywać go w lodówce.

Olej lniany tłoczony na zimno – właściwości

Olej lniany tłoczony na zimno jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed rozwojem nowotworów, wspomaga pracę układu trawiennego oraz przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) otrzymane w procesie tłoczenia na zimno zachowują pełne wartości odżywcze.

Olej lniany zimnotłoczony – właściwości:

  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • jest pomocny w walce z nadciśnieniem, ponieważ obniża ciśnienie krwi,
  • przyśpiesza metabolizm,
  • usuwa zbędne produkty przemiany materii z organizmu,
  • ułatwia gojenie się trudnych ran,
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • wspomaga leczenie zmian trądzikowych,
  • ma działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga pracę układu nerwowego,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • reguluje cykl miesiączkowy oraz skutki menopauzy,
  • ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe,
  • chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem,
  • pomaga zwalczać wrzody, zaparcia i zgagę.

Olej lniany tłoczony na zimno – zastosowanie

Olej lniany tłoczony na zimno nierafinowany znajduje swoje zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Może być stosowany bezpośrednio na skórę lub stanowić dodatek do kosmetyków czy masek. Często stosuje się go podczas zabiegu olejowania włosów. Olej lniany poprawia kondycję skóry i paznokci. Aby w pełni skorzystać z jego działania, należy spożywać go na zimno. Wielonienasycone kwasy ulegają utlenieniu podczas obróbki termicznej. Polecamy stosowanie go do dań na zimno, sałatek, sosów i koktajli.

Waga brak
Wymiary brak
Pojemność

100ml, 250ml, 500ml

Search

Oferujemy najlepsze oleje

Search

Oferujemy najlepsze oleje